SteriPEN™ – pitna voda vedno pri roki

Posted by on Jun 29, 2007 in Blog, TripNasveti | 1 comment

»…tudi pri vodi je dobro biti previden. Lahko stakneš parazite ali je pa v velikih mestih tako klorirana, da je ne moreš piti. Kadar veliko potujem po podeželju, ponavadi vzamem s sabo tabletke za razkuževanje vode za vsak slučaj. Ravno v Maroku v Atlasu so se mi kar dobro obnesle. Ni tako drago in če ne moreš prekuhavati sumljive vode, tudi zelo priročno…«

…takole je na spletu problem oporečne vode opisal eden izmed slovenskih popotnikov. Vsakdo od nas, ki se je že kdaj srečal s klorovimi tableti ve, da je njihova uporaba sicer smiselna, vendar je z njimi razkužena voda še toliko bolj neokusna, kot prvotna brozga.

* * *

Ameriška firma Hydro-Photon je popotnikom ponudila alternativno metodo razkuževanja vode in sicer s pomočjo ultravijoličnih žarkov, brez škodljivih kemikalij. Njihov izdelek se imenuje SteriPEN in kot že ime pove ima obliko svinčnika. Vodo razkužimo enostavno tako, da svinčnik za nekaj časa potopimo vanjo in na rahlo mešamo. Pri tem aktiviramo ultravijolično luč v konici svinčnika. Ultravijolični žarki uničijo DNA mikroorganizmov in tako preprečijo njihovo nadaljnjo reproduciranje. Tak način razkuževanja vode je v uporabi že več kot 60 let, uporabljajo pa ga predvsem polnilnice vode, hoteli, klinike itd. Hitrost razkuževanja s SteriPEN-om je 0.5 litra vode v 48 sekundah.

steripen2

klasični SteriPEN™

steripen1

SteriPEN™ Adventurer

Hydro-Photon je laboratorijsko dokazal, da njihov izdelek uniči:

  • 99.9999% bakterij, kot so Salmonella, E.coli, Cholera in Typhus,
  • 99.99% virusov, kot so Hepatitis A+E, Poliovirus, Rotavirus in Influenza,
  • zajedalce, kot sta Giardia lamblia in Cryptosporidium.

Celotno listo mikroorganizmov, katere uspešno uničimo s SteriPEN-om, lahko pogledate na uradni strani proizvajalca.

Na voljo so nam 3 modeli in sicer klasični (SteriPEN), za avanturiste (SteriPEN™ Adventurer) in za popotnike (SteriPEN™ Traveler). Princip razkuževanja vode je pri vseh enak, razlike so predvsem v velikostih in dodatnih funkcijah. Modela »Traveler« in »Adventurer« sta za polovico manjša in lažja, kot klasični SteriPEN™. Njune dimenzije so 15×3.8×2.5cm, tehtata 105g in uporabljata po dve bateriji tipa CR123. »Adventurer« ima tudi dodatno možnost polnjenja baterij preko sončne energije. Klasična izvedba SteriPEN-a tehta 205g in deluje s štirimi baterijami tipa AA. Z enim kompletom baterij lahko razkužimo do 100 litrov vode pri klasičnem modelu in do 50 litrov vode pri manjših dveh modelih. UV luč naj bi imela življenjsko dobo 5000 »razkuževanj« (cca. 2500 litrov vode).

Cena za klasični model je 99.95$, za modela »Traveler« in »Adventuter« pa 129.95$. V paketu so pri vseh treh modelih vključene baterije, zaščitna torbica in navodila. V Sloveniji izdelka še ni mogoče kupiti, nam najbližji evropski uvoznik je v Švici.

* * *

Vir: Hydro-Photon, Exped

One Comment

  1. Na voljo je manjši in zato bolj priročen model SteriPEN Journey!

Trackbacks/Pingbacks

  1. JERNEJMROVLJE.COM » »Čudežni svinčnik« za dezinfekcijo vode - [...] svinčnik« za dezinfekcijo vode Že daljnega leta 2007 sem pisal o SteriPENu, priročnem čudežnem svinčniku, ki ti s …