Kako na lov za najugodnejšimi letalskimi kartami?

Posted by on Sep 14, 2010 in Blog, TripNasveti | 8 comments

Tisti, ki veliko potujemo, smo se že navadili dejstva, da se je na lov za ugodnimi letalskimi kartami najbolje odpraviti samostojno (brez pomoči turistične agencije) in to kar preko svetovnega spleta. Tam so nam v pomoč številni slovenski (Odklop, Bookingpoint, Letalske.si, STA) in tuji (Momondo, SkyScanner) spletni iskalniki letalskih kart.

Iskanje letalskih kart na spletu je dokaj enostavno. Odpremo željen iskalnik, vpišemo odhodno letališče, destinacijo ter datuma odhoda in povratka. 1-2-3 in rezultati iskanja so na zaslonu. V kolikor so naši datumi potovanja fleksibilni, nam iskalniki praviloma pokažejo tudi najugodnejše karte za sosednje dni (npr. +/- 2 dni). Z nekaj dodatnimi kliki izbrano letalsko karto tudi rezerviramo oz. kupimo.

Zaenkrat vse lepo in prav, ampak ne veselimo se prehitro. Ob pregledovanju rezultatov različnih iskalnikov boste hitro prišli do sklepa, da nam z enakimi vhodnimi podatki (datuma odhoda in povratka, odhodno letališče in destinacija) različni iskalniki vrnejo različne »najugodnejše« ponudbe. Pri tem se nam zastavi vprašanje, kateri iskalnik je torej najbolši ? kateri iskalnik bo našel najugodnejšo karto?

Pravilnega odgovora na to vprašanje ni, zato vam predlagam sledeč način iskanja letalskih kart: poiščite in zabeležite si nekaj najugodnejših ponudb, ki vam jih predlagajo različni spletni iskalniki. Na podlagi dobljenih informacij ugotovite najugodnejše letalske prevoznike in nato na njihovih uradnih spletnih straneh ponovno preverite cene vozovnic za isti let. Velikokrat se namreč zgodi, da so cene letalskih kart ob nakupu direktno pri letalskih prevoznikih ugodnejše (kar pa ni pravilo!). Če ne drugega, se s tem izgonete proviziji, ki jo ob rezervaciji letalske karte praviloma zaračunajo turistične agencije.

Cene letalskih kart začnite »opazovati« 8-10 tednov (odvisno od destinacije) pred planiranim odhodom. Ko opazite, da  cene začnejo naraščati, karto kupite. To ne velja v primeru, ko se odločite za nakup letalskih kart v zadnjem hipu: za slednje vam sicer nihče ne more zagotoviti, da bodo bolj ugodne, kot če bi jih kupili vnaprej.

* * *

Poglejmo primer: 10.11.2010 želimo za dva tedna (do 24.11.2010) odpotovati na Tajsko. Iščemo najugodnejšo letalsko karto za relacijo Trst-Bangkok-Trst. Najugodnejše ponudbe, ki nam jih ponudijo zgoraj omenjeni iskalniki, so:

 • MOMONDO – 805€ (preko agencije Govolo.it-cena izključuje 65€ administrativnih stroškov): Trst-Rim-Dubaj-Bangkok-Dubaj-Rim-Trst (prevozniki: Alitalia in Emirates)
 • SKYSCANNER – 847€ (preko agencije BravoFly-cena vključuje 21€ administrativnih stroškov): Trst-Rim-Dubaj-Bangkok-Dubaj-Rim-Trst (prevozniki: Alitalia in Emirates)
 • ODKLOP – 925€: Trst-Munchen-Frankfurt-Bangkok-Dunaj-Munchen-Trst (prevoznik: Lufthansa)
 • LETALSKE.SI – 905€: Trst-Munchen-Frankfurt-Bangkok-Dunaj-Munchen-Trst (prevoznik: Lufthansa)
 • STA – 930€: Trst-Munchen-Frankfurt-Bangkok-Dunaj-Munchen-Trst (prevoznik: Lufthansa)
 • BOOKINGPOINT – 925€: Trst-Munchen-Frankfurt-Bangkok-Dunaj-Munchen-Trst (prevoznik: Lufthansa)

Glede na zgornje podatke lahko ugotovimo, da najugodnejše letalske karte ponujajo Emirati (v kombinaciji z Alitalio). V nadaljevanju na uradnih straneh obeh letalskih prevoznikov še enkrat izračunamo ceno za isti let.

 • ALITALIA – 1406€: Trst-Rim-Paris-Bangkok-Paris-Milano-Rome-Trst (prevozniki: Alitalia in AirFrance)
 • EMIRATES – 863€: Trst-Rim-Dubai-Bangkok-Dubai-Rim-Trst (prevozniki: Alitalia in Emirates)

Alitalia nam v sodelovanju z njihovimi partnerji Air France ponudi precej dražjo opcijo preko Pariza, medtem ko na uradni strani Emirates dobimo enako ponudbo, kot sta nam jo vrnila iskalnika Momondo in SkyScanner in sicer za ceno 863€. Če torej še enkrat primerjamo vse cene, je najugodnejša tista, ki nam jo je ponudil iskalnik SkyScanner. Pri tem velja poudariti, da se cene letalskih vozovnic nenehno spreminjajo. Ista letalska karta je bila ob začetku pisanja te objave najugodnejša na uradni strani Emiratov in sicer za ceno 826€. Paziti moramo tudi na skrite pasti, kot so administrativni stroški agencij (za izdajo kart), kot tudi provizije za plačilo s kreditnimi karticami preko spleta.

* * *

Iskanje ugodnih letalskih kart morda le ni tako enostavno, kot smo sprva predvidevali, saj poleg nekaj znanja o  nihanju cen letalskih kart zahteva tudi čas in potrpljenje za klikanje po spletu. Včasih bo naš trud poplačan s super kupčijo (beri: ugodno letalsko karto),  spet drugič bomo na istem, kot če bi karto kupili v turistični agenciji za vogalom.

In na kakšen način vi kupujete letalske karte? Dobrodošli s komentarji, predlogi, kritikami in nasveti!


8 Comments

 1. Predvsem pa se ne držite preveč Brnika – od tam se težko leti poceni. Trst, Celovec, Graz, Dunaj, Munchen – odvisno od destinacije. Pri nekaterih letalskih prevoznikih je potrebno karto kupiti tudi do 11 mesecev vnaprej – npr. v času sejmov ali počitnic. Večina zgornjih strani pa ne ponuja kart nizkocenovnih ponudnikov, zatorej še posebej za relacije v iz Avstrije priporočam tudi http://www.airberlin.com in http://www.tuifly.com. Z malo sreče greste za 29€ do Berlina, Stockholma, Pariza… ob praktično polni storitvi – prtljaga, kavica….

 2. Preko http://www.lastminute.it (imaš tudi ostale jezikovne verzije) navrže let iz Benetk (Venezia) do Bangkoka za 708 EUR s taksami.

 3. Denis, Gregor, hvala za info!

  Omenjena stran lastminute.it/com/de je že v bazi iskalnika Momondo, samo očitno na dan iskanja cen za ta članek (13.9.2010), še ni bilo te ponudbe. Je pa to dober dokaz, da z nakupom kart ne smemo hiteti in raje počakamo nekaj dni :)

  Če koga zanima kje/kaj vse še išče Momondo, je nekje pri dnu njihove strani link “We Search”. Je pa Momondo eden redkih iskalnikov, ki išče tudi številne nizkocenovne letalske prevoznike….

 4. Pozdravljen Jernej in ostali popotniki!

  Vedno z veseljem berem blog nekoga, ki z veseljem potuje. Tokrat pa je tema o letalskih kartah meni še posebej ljuba :) Namreč sam že kakšno desetletje veliko potujem in že od začetka sem si poskušal vozovnice najti sam. Tako sem ob računalniku prebedel kar nekaj noči, ko sem raziskoval številne ponudnike letalskih kart …;)

  Zadnji dve leti pa se z iskanjem kart pravzaprav tudi poklicno ukvarjam. Iščem karte zase in za druge, ki potujejo. Moj moto je – poiščite karte v svojem terminu (sami ali preko agencije), jaz vam najdem cenejše! Velikokrat je temu res tako. Upam, da mi admin ne bo zameril, če to napišem in če napišem še svoj email in webpage (pravzaprav sem jih napisal že zgoraj).
  http://www.okrogsveta.si (stran še ni dokončana)
  info@okrogsveta.si

  Da pa preidem k bistvu posta; zgoraj so bili objavljeni primeri leta iz Trsta, 10.11. do Bangkoka in nazaj 24.11. Najcenejša varianta je bila preko strani Emirates za 863€, spodaj pa je DenisZupan napisal ceno 708€ z lastminute.it, vendar je le ta bila iz BENETK in ne iz Trsta! To je velika razlika, saj imajo Benetke Skoraj vedno ugodnejše cene. To je admin verjtno spregledal. Če bi iskali na ta način, potem bi z dvema, tremi kliki našel cenejšo karto, npr. iz Milana. Malo sem se poigral in sem našel ugodnejšo karto iz Trsta na http://www.flug.idealo.de (811€). To seveda ni bistvena razlika, vendar pa nastane razlika, če zadevo raziščeš v globino.

  Res je, da nekaj “search engines” išče tudi “low-cost” družbe, vendar skoraj nobeden ne išče tudi čarterjev. Zraven tega pa je v praksi velikokrat polet ugodnejši iz katerega drugega mesta in se splača kupiti povezovalni let npr. iz Trsta do tega izhodnega mesta. Npr. pred nedavnim sem kupil karto do Honolulu in je bilo ugodneje leteti iz Ljubljane do Copenhagena in potem do Havajev, kot pa iz Munchena. Velikokrat so taki “hubi” London, Istanbul, Amsterdam, Rim ipd …. Čeprav je Skyscanner odličen iskalnik, pa tudi on ne poveže vseh teh letov-še posebej ima problem, ko povezuje linijske, nizko-stroškovne in čarterske lete. Zaenkrat še vedno človek “premaga” iskalne mašine, vendar je za cenovno dober let potrebno kar veliko ur iskanja. Pa tudi iskalniki vedno ne pokažejo akcijskih cen let.družb oziroma nekaterih cen (čeprav so družbe v sistemu) ne pokažejo. Zakaj je tako, ne bi vedel! Da se ne bom preveč razpisal, bom dodal samo še najboljšo ceno, ki sem jo našel (v15 min) za zgoraj opisan termin: iz Trsta via London do BKK – 723€ (Al Italia in Air India – iskalnik Southall Travel) in iz Benetk nekaj čez 600€ (EZY in Air India + menjava letališča v Londonu).

  Lep popotniški pozdrav!

 5. Filip, hvala za obsežen in zanimiv komentar! Vabljen, da še naprej spremljaš moj blog.

  Res sem spregledal, da je Denis napisal Benetke. Se popolnoma strinjam: ko/če iščeš najcenejšo letalsko karto za določeno destinacijo, je vedno pametno pogledati več sosednjih letališč (npr. Trst, Benetke Marco Polo in Benetke Treviso), saj je tako na voljo več različnih letalskih prevoznikov in zato več kombinacij.

  V zgornjem primeru sem se odločil, da poiščem izključno možnosti iz Trsta, ker bi bilo v primeru, da bi iskal še kombinacije iz Benetk (Marco Polo, Treviso), Ljubljane, Zagreba, itd. preveč obširno. Verjetno se strinjaš, da je iskanje kart prava umetnost. :)

  Glede na to, da se poklicno ukvarjaš s prodajo letalskih kart, morda lahko poveš kako je z nihanjem cen; še velja pravilo, da bližje odhodu si, višje so cene? …ali morda letalski prevozniki v zadnjem hipu spustijo cene (če je še dovolj prostih mest)?

  p.s. pri kombiniranju nizkocenovnih letalskih prevoznikov z drugimi je potrebno opozoriti na to, da v primeru zamude povezovalnega leta, zaradi zamude predhodnega leta (nizkocenovnika) nismo upravičeni do nove karte. Nujno zlo, če hočemo leteti zares ugodno :)

 6. Sorry Jernej za malce kasnejši odgovor. Tokrat bom tudi krajši :)

  Strinjam se, da je iskanje let. kart že skoraj prava umetnost :) hahahaha …, Ampak res, tisti ki tega poglobljeno ne počne, ne ve kako veliko časa se lahko porabi za eno iskanje določenega potovanja-če se seveda želiš približati najugodnejši ceni, ki jo splet ponuja. Nikoli pa resnično ne moreš vedeti, ali si našel najugonejšo karto. Nikoli. Mene po vset teh letih intenzivnih potovanj zase in iskanj kart za druge in zase, še vedno presenetijo cene in določene let. družbe…

  Kar se tiče tvojega vprašanja; ponavadi je res tako, da se cene dvigujejo s bližanjem odhoda, vendar ni nujno. Zagotovo je tako pri večini low-cost (so tudi izjeme), pri linijskih pa se zgodijo tudi presenečenja, ko na koncum cene lahko tudi padejo. Še zlasti pri čarterjih. Jaz sem iz Nemčije že letel za zelo zelo ugodne cene ;) – npr. do Mauriciusa za 198€, Šri Lanke – 198€, Domin.Rep. za 230€, Kapverdsk.otokov – 190€, (vse povratno) …., Bangkok 99€ (one way) … Nekaterih takih kart žal ni več, se pa pojavljajo nove…

 7. Zanimiv članek… trenutno tudi sam iščem letalsko karto. Dodal bi še eno mojo ugotovitev. To da imajo ene agencije višje druge nižje provizije je dejstvo….. ampak kar je pomembejše je to da cene letalskih kart zelo nihajo. Naprimer cena letalske karte pri agenciji 1 je 300€ pri agenciji 2. pa 330€, če pa gledamo pri ististih agencijah 1 mesec prej ali kasneje, je lahko razlike tudi 30%. Tukaj sem našel še en zanimiv prispevek na temo: letalske karte

  • Klop, hvala za uporaben komentar!

   Se strinjam, tudi osnovne cene istih letalskih kart se lahko med agencijami razlikujejo. Mogoče kdo ve zakaj?