Dežela Haile Gebreselassija

Posted by on Sep 22, 2010 in Etiopija, TripBeležke | 2 comments

Čas je, da podrobneje pojasnim hudomušno objavo predprejšnjega tedna. Z njo sem namreč napovedal moj jesenski trip na črno celino. Večina vas je verjetno ugotovila, da gre za zibelko človeške civilizacije – Etiopijo. Tam namreč še vedno uporabljajo Julijanski koledar, ki sestoji iz dvanajstih mesecev po 30 dni, preostanek dni v letu pa »pade« v trinajsti mesec. V primerjavi z našim Gregorijanskim koledarjem, Julijanski koledar »zamuja« 7 let in 8 mesecev. Božič praznujejo 7. januarja, novo leto pa 11. septembra. Še vedno zbegani?

Ob omembi Etiopije se vam večini pred očmi verjetno najprej pojavijo podobe velike humanitarne krize iz leta 1980, ko je zaradi lakote umrlo več kot milijon prebivalcev, drugi se morda spomnite zmagovitega etiopijskega atleta Haile Gebreselassija, ki je podrl več kot 25 tekaških svetovnih rekordov, spet tretjim pa »zadiši po kavi«, katera naj bi izvirala prav iz Etiopije.

S 85 milijoni prebivalcev, površino, ki obsega 54 Slovenij, bogato zgodovino in raznoliko naravo, Etiopija velja za izredno zanimivo, a malo obiskano popotniško deželo. Etiopijsko višavje s številnimi tritisočaki (najvišji vrh sega krepko preko 4500m) ponuja čudovite možnosti za trekinge.  Vulkanska pokrajina na severu države je svet iz drugega planeta; depresija Danakil, ki leži 150m pod morjem, velja za najbolj vročo točko na Zemlji, saj povprečna letna temperatura presega 64°C. Potem so tu še znamenite, v kamen vklesane cerkve v Lalibeli, ki pričajo o tesni povezanosti etiopijske zgodovine s krščansko vero. Nenazadnje je bila Etiopija ena prvih držav na svetu, ki je prevzela krščanstvo. Čisto nasprotje severu je južna Etiopija, ki predstavlja dom afriškim plemenom Surma, Mursi, Karo, Bumi, Bana, itd,… Številni pravijo, da se prav tam skriva še zadnji košček prvinske Afrike!(?) Se res?

2 Comments

  1. Čestitke! moja asociacija je definitivno kava! :) btw o katerih mesecih govorimo? :)

  2. govorimo o novembru! ;)