Awassa Belema

Posted by on Jan 15, 2011 in Etiopija, TripBeležke | Comments Off

Po skoraj štirih tednih potovanja sem bil zaradi napornih voženj, zgodnjih vstajanj, neprespanih noči, hitrega tempa, neredne prehrane in večnega prerekanja za cene, na koncu z energijo. Najprej sem imel idejo, da bi iz Arba Mincha odhitel nazaj v Addis Ababo, od tam pa na vzhod v muslimansko mesto Harar. Prevladala je zdrava pamet, zato sem se raje odločil, da zadnjih nekaj dni preživim bolj lagodno. Na poti v glavno mesto sem se ustavil v Awasi, kjer sem si privoščil nekaj dni »dopusta«.

Mesto Awasa, ki leži ob istoimenskem jezeru Awasa, ponuja odličen ambient za oddih. Vzdušje je sproščeno, domačini pa so prijazni in nevsiljivi (zelo netipično za Etiopijo). Jezero žal ni primerno za kopanje, lahko pa namesto tega pohajkujete po številnih sprehajalnih poteh okrog jezera in pri tem opazujete domačine ob vsakdanjih opravilih (kopanje, pranje perila, ribolov…).

Ko se zvečeri, mestne ulice zaživijo. Moderne kavarne in restavracije so polne študentov, ki uživajo ob druženju in glasni glasbi. V času mojega obiska je bilo v Awasi še posebej živahno, saj se je mesto namreč pripravljajo na veliko zabavo ob svojem 50em rojstnem dnevu. Iz zvočnikov je ves čas in na vsakem koraku donel nov komad posvečen Awasi – Awassa Belema, katerega speven refren mi še danes odzvanja v ušesih…

Kichini and Mamila – Awassa Belema

Ribolov je glavna dejavnost domačinov v Awasi, ribja tržnica pa edina »turistična znamenitost« mesta. Najživahnejša je v jutranjem času, ko množica mladih ribičev iz mrež pobira some in tilapije, jih čisti, odstranjuje kožo (nekateri kar z zobmi) in filitira. Dogajanje na tržnici ves čas »nadzoruje« množica marabujev in pelikanov, ki potrpežljivo čaka na priboljšek.