Floreana za zaključek [Ekvador&Galapagos-9.del]

Posted by on Apr 20, 2014 in Blog, Ekvador&Galapagos, TripBeležke | 2 comments

Četrta noč na odprtem morju. Na poti med otokoma Española in Floreana kmajda zatisnemo oči. V plesu velikanskih valov je naša mala barčica kot jajčna lupina. Na vrhu pograda se z nogami uprt v nasprotno steno kabine upiram divjemu guganju. Tablete proti morski bolezni so neuporabne, obisk stranišča pa je borba za preživetje ravnotežje, ki se konča z upuljeno wc desko ter polomljeno poličko za milo… V zgodnjih jutranjih urah končno prispemo do Floreane. Mirne vode zaliva »Post Office« prinesejo kratke urice zasluženega spanca.

map9

Dan preživimo na trdnih tleh. Obiščemo znameniti poštni urad, preprost leseni sod, ki so ga prvi začeli uporabljati kitolovci v 19. stoletju. Slednji so, tako kot danes to počnejo tudi turisti, v sod oddali svojo pošto, obenem pa prevzeli tisto pošto, katerih naslovniki so živeli v dežalah, kamor plujejo. Če je bila izmenjava poštnih pošiljk takrat praviloma omejena na Evropo in ZDA, se danes v nabiralniku najde več sto razglednic in pisem namenjenih na vse strani sveta. Seveda sva med njimi našla tudi eno namenjeno v Slovenijo. In povprečni čas dostave? Po besedah našega vodiča Juana, nekaj mesecev :)

2 Comments

  1. Si kar predstavljam, kako je bilo na ladji :)) Super zapis! O teh razglednicah sem pa že slišal. A to so samo tu ali obstaja še kje tak sistem?

    • Hvala Sašo! Verjetno se še kje nahaja tak princip pošte, ampak meni ni poznano. Lahko pa potrdim, da deluje. Najina kartica je našla pot nazaj v Slovenijo po dobrem mesecu :)